tisdag 22 april 2014

MobaXterm

När allt man har är en hammare ser alla problem ut som en spik har någon som är klokare än mig sagt.

Alla som använder Windows och behöver tillgång till telnet, SSH och/eller seriekommunikation brukar använda sig av det utmärkta verktyget Putty. Putty är väl beprövad, fungerar alltid och är en utmärkt arbetshäst för allehanda saker man kan tänkas göra.

Den saknar dock en komponent som i de allra flesta fall är oviktig men när man väl behöver den, ja, då behöver man den: X11. MobaXterm fyller den nischen väl. Den fungerar precis som man tror, du behöver bara logga på ett system med SSH så tunnlar den automagiskt X11. Den har inbyggd window manager som får X11 att se ut ungefär som Windows-program och har i övrigt samma egenskaper som Putty: den bara fungerar.

Precis som Putty är den gratis men om man vill ha support kan man köpa en licens. Licensen är inte heller speciellt dyr (€50 i dagsläget), jag har faktiskt inte hittat någon kommersiell X11-server för Windows som är billigare.

Det finns ju också fria X11-servrar till Windows men de brukar vara väldigt meckiga att få igång (eller var det för något år sedan när jag genast gick igenom dem). Se t.ex. Xming eller Cygwin/X.

Om du behöver X11 på Windows och vill ha något som bara fungerar kan jag varmt rekommendera MobaXterm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar