tisdag 27 maj 2014

Enkortsdatorer: Raspberry Pi och några konkurrenter

Först och främst, Raspberry Pi var den som enskilt populariserade hela enkortsdatorgrejen och är såväl tröttast rent specifikationsmässigt som den som har bredast stöd från både företag och community.

Är man osäker på om hela enkortsdatorgrejen passar är det en Raspberry Pi man ska prova med först. Förutom själva Pi:n kommer du behöva en strömadapter (det duger med en mobilladdare med micro-USB eller en USB-till-microUSB-kabel till en vanlig dator), ett tangentbord, en mus och antingen en skärm med HDMI (klart lämpligast) eller någon slags gammal TV eller monitor med RCA-plugg (den var väl aldrig speciellt populär i Sverige?) och ett SD-kort (gärna 8GB eller mer). Om du inte har ett ledigt HDMI-uttag i tv:n finns det adaptrar som omvandlar HDMI till DVI-D som de flesta skärmar har.

Det finns vid det här laget ganska många operativsystem att välja mellan till Raspberry Pi men absolut vanligast är troligen Raspbian, en variant av Debian.

Raspberry Pi-sajten har länkar till verktyg och instruktioner hur man överför avbildningar av operativsystem till SD-kort, det är bara att följa.

Får du problem är det enkelt att få hjälp, Google ger många, många träffar på i stort sett allt man kan tänka sig.

Om du redan erövrat Raspberry Pi och tycker det skulle vara kul att doppa fötterna utanför den pölen finns det numera en uppsjö alternativ. Samtliga har framförallt två saker gemensamt: de är snabbare och knepigare att få igång än Raspberry Pi.

Det finns små communities kring de flesta enkortsdatorer nuförtiden men ingen med den mognad och mångfald som Raspberry Pi har. En del av dem har faktiskt nästan enbart programmerare som användare och tonen dem emellan kan vara oförlåtande för en vanlig dödlig som kommer med mer "triviala" problem.

Min UDOO Quad i sin alldeles nya datorlåda.

Här sammanfattar jag mina erfarenheter:
Cubieboard: Väldigt entusiastiska. Mycket svåra att få igång när de precis lanserat hårdvaran men mognar snabbt och ofta kan man snabbt hitta en Linuxversion man hjälpligt kan köra. Om du får problem och inte lyckas hitta rätt människa att fråga står du dock ensam.

Wandboard: Mycket svår att få igång i början, definitivt inget för nybörjare. Kör du Wandboard förväntas du kunna bygga din egen Linuxkärna utan problem.

Beaglebone Black: Mer inriktad på elektronikintresserade som vill bygga automation och robotar. Mycket bra Arduino-stöd. Ska du ge dig på elektronikprojekt kan det vara all idé att basera på Beaglebone.

UDOO: Hobbyistmaskin som kommit starkt, välkomnande community av entusiaster. Började på Kickstarter och verkar ha vind i seglen. Till skillnad från många andra enkortsdatorer är den här utvecklad i och stöds från Europa (Italien).

Hur mycket skiljer det då i praktiken mot Raspberry Pi?
Förutom att de är klart pilligare att få igång är känslan att de också är snabbare klart påtaglig. Raspberry Pi har aldrig varit en fartfantom (det var ju heller aldrig meningen) och de flesta andra är ofta dubbelt så snabba (eller mer!). Du behöver inget stoppur för att märka skillnaden direkt.

1 kommentar: